dieta na podwyższony cholesterol
Świeża lub suszona, idealna do owsianki, lodów, gorącej herbaty czy na zwykłą przekąskę. Morwa biała skrywa wiele tajemnic.Badacze wymieniają wiele właściwości tej rośliny, które mogą poprawić stan naszego zdrowia. Wskazują, że substancje zawarte w morwie białej mogą nie tylko wpływać na obniżenie poziomu cukru we krwi, ale również na utratę zbędnych kilogramów. Dzięki tym właściwościom owoce i liście morwy białej są również wykorzystywane w suplementach diety.
Przez wiele lat jedynym objawem, który widać, są problemy z paznokciami i skórą. Podwyższony poziom cholesterolu może rozwijać się w ukryciu, a subtelne sygnały, które wysyła organizm, łatwo mogą być zbagatelizowane. Wysokie stężenie cholesterolu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia i może prowadzić do poważnych chorób, z udarem mózgu i zawałem serca na czele.
Bądźmy szczerzy: ser to kaloryczna bomba, ale za to jaka smaczna! Pasuje do kanapek, sałatek, choć sam w sobie stanowi rarytas. Postawiony na desce na grillu lub przyjęciu, szybko znika. Niestety wiele osób usuwa go ze swojej diety w obawie przed kaloriami czy cholesterolem. Istnieje jednak rodzaj sera, który nie tylko jest zdrowy dla serca, ale i – ponieważ nie ma wielu kalorii – sprzyja odchudzaniu.
Cholesterol produkowany jest przez wątrobę oraz dostarczany z pożywieniem. Jego nadmiar w diecie może być szkodliwy, powodując rozwój poważnych chorób układu krążenia. U pacjentów z podwyższonym poziomem cholesterolu, stosuje się farmakoterapię, jednak nie zawsze jest ona konieczna. W łagodnych przypadkach może wystarczyć zmiana stylu życia - aktywność fizyczna i odpowiednia dieta. Co jeść, a czego unikać?